Kako se sluša ISS? 1. Skinete program Predict
  http://www.qsl.net/kd2bd/predict.html

 2. Skinete TLE file za ISS:
  http://www.celestrak.com/NORAD/elements/stations.txt

 3. Odete u Predict direktorij i obrišete predict.tle file. Nakon toga u taj direktorij ubacite file koji ste malo prije skinuli (stations.txt) i promjenite mu ime u predict.tle

 4. Pokrenete Predict. Pritisnite (G) i uredite osobne podatke. Svoju točnu poziciju lat/lon najlakše je saznati na http://encarta.msn.com/ gdje upišete ime svog ili najbližeg grada, odete na Map i povečate ju, te očitate stupnjeve i minute (minute trebate pretvoriti u stupnjeve, jer Predict očitava samo stupnjeve npr 16° 30' = 16.5°). Nakon što ste iskonfigurirali svoje podatke, više ih nećete morati dirati.

 5. Odete na glavni meni i odaberete (P). Sada se pojavljuje lista satelita. Odaberete ISS. Tražiti će vas start time, samo pritisnite Return. Ukoliko želite isprintati listu ili ju sačuvati za kasnije (da ne morate svaki dan paliti ovaj program), pritisnite (L), kako biste uključili logiranje. Sada se svaki ekran koji vam je prikazan upisuje u log file, konkretno ovaj se upisuje u ISS.txt koji ćete pronaći u vašem Predict direktoriju. Kada želite prekinuti logiranje, ponovo pritisnite (L). Vremena u programu su UTC (po zimi dodajte jedan sat, po ljeti dva, na vremena koja su u tablici).

 6. Novi TLE file morate skidati barem jednom svaka dva tjedna.

 7. Podesite TOČNO vrijeme na svojem računalu (i ostalim satovima koje koristite za vrijeme slušanja), u protivnom zaboravite na hvatanje ISS-a, jer prođe za 10 minuta. Ukoliko nemate na računalu podešeno automatsko poravnanje vremena, instalirajte Atomic Clock Sync: http://www.worldtimeserver.com/atomic-clock/ Pokrenete ga, spojite se na internet, pritisnete 'Ping Now' i vaš sat je točan na sekundu sljedećih tjedan dana (ili duže, ovisno kakvu matičnu ploču imate). Koliko vam sat odstupa vidjeti ćete 7 dana kasnije kada ćete ponovo napraviti Ping.

 8. Popis frekvencija ISS-a i Shuttlea (*glavna frekvencija na kojoj se sluša ISS je VHF1 Voice):

  Naziv
  Opis
  MHz
  Mod.
  Soyuz-TM ISS-Shuttle air-to-air docking 121.750 FM
  ISS VHF2
  130.167 FM
  Shuttle-ISS
  139.300 FM
  Shuttle-ISS
  143.600 FM
  ISS VHF1 Voice * 143.625 FM
  Link
  143.635 FM
  SAREX
  145.550 FM
  ISS for amateur
  145.800 FM
  SAREX Docking
  145.840 FM
  WA3NAN Greenbelt MD 147.450 FM
  Emergency Standard military aircraft emerg 243.000 AM
  Landing Prelaunch/Landing/suit to orbiter 259.700 AM
  ARIA Satellite downlink frequency for 260.600 FM
  EVA EVA-Suit-to-EVA-Suit & Orbiter 279.000 AM
  Suit Suit-to-Orbiter or suit-to-suit 279.700 AM
  AirGround Primary Air-to-ground or Orbiter 296.800 AM
  Test Eastern Test Range 310.200 AM
  Test Eastern Test Range 383.400 AM
  Beacon 628.000 FM
  Beacon
  632.000 FM


Antenski sustavi
Idealno bi naravno bilo da imate Yagi antenu sa pračenjem. Međutim nema potrebe ići tako daleko, jer neki ljudi su doslovno 'iz ruke' hvatali ISS sa običnom pendrek antenom (što dakako ne garantira da im je prijem bio odviše čist). Ako ćemo tražiti neku zlatnu sredinu, to bi onda bila Discone antena koja radi  bez greške sa ISS-om, zatim klasična 3 elementna Yagi antena (iz domaće radinosti) koju držimo u ruci i pratimo ISS, te naravno običan dipol.

Na prvi pogled, ovo sa Yagi antenom djeluje komplicirano, međutim nije, jer Predict nam daje podatak o Azimutu i Elevaciji ISS-a u odnosu na nas. Jednostavno antenu uperimo u smjer iz kojega znamo da će ISS doći i pričekamo. Kada se pojavi signal ISS-a, lagano ga pratimo tako što gledamo jakost signala na našem prijemniku. Nažalost ovaj sustav nije pouzdan, jer ponekad se može desiti da ISS baš ne emitira dok je recimo u prilazu, nego počne emitirati kada je na polovici neba, zato je ovom antenom potrebno povremeno 'šarati' nebom.

Ako nemate Discone antenu, a neda vam se zamarati sa izradom Yagi antene, možete za početak složiti običan dipol i postaviti ga u smjeru sjever-jug. Dužina ovog dipola iznosi točno 1m, jedan krak mu zalemite za centralni kontakt koaxa, drugi na oplet i spojite koax na uređaj. Sa ovom konfiguracijom imati ćete najjači prijem u smjeru zapad-zenit-istok, što znaći da ukoliko je ISS nisko na jugu ili sjeveru, prijem će biti mnogo slabiji (ili će možda potpuno nestati).