MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

Izrađen je nov poster i wallpaper za windowse

[Višnjan, 14.09.2000.]  Tijekom proteklih mjesec dana stizalo je iz svijeta dosta informacija o raspravama sto s Plutonom? Je li planet ili najsjajniji od transneptunskih objekata TN. Usput rečeno tih je dosad otkriveno već vise od 200, i samo je pitanje vremena kad bi se trebalo otkriti još koji objekt veličine Plutona. Pitanja koja su se postavljala u tim raspravama bila su takva da se tražila i definicija: Sto je uopće planet?

  Jedan od najčćih odgovora je bila potreba da bude i jedinstven u području u kojem se kreće. Na kraju krajeva, to je bio i razlog zašto je Ceresu bio maknut status planeta u 19. stoljeću, nakon četrdesetak godina sto ga je nosio.  Sljedeći te trendove napravljeno je i web glasanje na našoj stranici novosti: http://news.astro.hr

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage
 

Rezultat glasovanja je ispao veoma sličan onome sto se zbiva u svijetu. Nešto malo vise od polovice glasača je Pluton stavila među asteroide, u stvari ispalo je da ima nekako dvojni status.   Bas je takav nekakav dvojni status kompromis o kojem se sad razmišlja.

S tim informacijama na umu  nastala je slika/prikaz/slajd odnosa veličina najvećih asteroida i TN objekata u odnosu na sustav Zemlja-Mjesec.

  Ujedno je izrađen i  wallpaper za windows pozadinu, za one od vas kojima je dosadila ona koju standardno nude. Slike za tri formata  prikaza:
  1280x1024 -  140 KB
1024x768   -  100 KB
 800x600    -    70 KB

Najbolje izgleda ako postavite pozadinu na Appearence, da bude crna ( i držite ikone na stolu uredno složene :o))).

  Za sad toliko o Plutonu i njegovu dvojnom statusu. Nove informacije o eventualnom razvoju te priče moći će se naći u koloni VIJESTI.

  Sto se pak tiče asteroida, sprema se poseban prikaz tih objekata na jednom od novih servisa Zvjezdarnice Visnjan. Do tada se nešto o otkrićima asteroida s naše zvjezdarnice može naći na:
http://www.astro.hr/astrometry/