MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

 Zvjezdarnica Visnjan na "Danima udruga"

 [ 8.-10. prosinca, 2000. - Zagreb]   
  S prezentacijom edukacijskih aktivnosti, posebno VSA, na "Danima udruga" pri Zagrebackom Velesajmu, Zvjezdarnica Visnjan je bila zastupljena medju 200 tinjak programa koje je Vlada RH financirala u drustvenom/edukacijskom podrucju.
    Za biti iskreni, trebati ce ubuduce racunati na dodatnu gnjavazu i troskove ako za svaki novac budu trazili da se radi takav show. 

Bio je i organiziran kvadratican okrugli stol s gostima iz politike i Vlade.  Zapocelo je krasno jer je Z. Tomac rekao da je I. Racan diktator, da bi poslije pokusavao nagovoriti prisutne novinare da to ne napisu, da ne bude njegova ribanja.

  Sto se nevladinih udruga tice, njegovo je misljenje bilo izuzetno naklonjeno. Nakon njega je rijec preuzela V. Pusic i odrzala predavanje "eks katedra" pa se vecina publike razbjezala. U stvari ostalo ih je ipak nesto jer se djelio besplatno sokove, zega je bila kolosalna jer je cijeli Velesajamski paviljon bio zagrijan na nekoliko stupnjeva iznad granica normalnog.

Ivan si je odrapio dobar dio dezurstva prvog dana i nije se posvadjao s ovima koji su imali efekt staklenika i energetiku na plakatu do nas. S druge strane su bile neke cure s objasnjenjima kako umlatiti sefa, pa se na tu stranu nije ni gledalo.

  To je bila udruga za zastitu prava zena, jedna od bezbroj prisutnih.
  Kao suprotnost tome nije bilo niti jedne udruge za zastitu prava muskaraca. Falilo je jos podosta udruga koje su normalne u razvijenom svijetu. Dakle, ako je neko nezaposlen, ima prostora za jos toga u civilnom drustvu .


FORLI' - Nacionalna smotra amaterske astronomije Italije + sajam opreme

by Korado Korlevic

Dakle, nakon nocnog truckanja autobusom iz ZG kroz Gorski Kotar i Istru, stigao sam u Visnjan za se javiti doma ... i Vanji i Olijanu koji su zakljucili da im je u zvjezdarnici zanimljivije nego u disku pa su tamo ostali visiti cijele noci iako je bilo oblacno ....
    Voznja prema Udinama je bila standardna, mraz prije Buja i kisa od talijanske granice do zvjezdarnice Remanzacco. Na cesti nije bilo skoro nikoga a carinici i ostali na granicama su uglavnom spavali i proklinjali nekoga tko im je s dizelom dosao remetiti san.
   Stigao sam do zvjezdarnice AFMA prije dogovorenog vremena pa sam sacekao da dodje Giovanni i divio se prolomu oblaka. Voznja do zeljeznicke stanice je prosla OK, ali parking placa nije bilo ni za lijek.
U gradu pred barovima grupe su cekale carter autobuse za odlazak na "Motor show" u Bolognu. Na zeljeznickoj isto guzva iako je vec bio otisao carter vlak za Bolognu. Uz caj i kroasan cekali smo ostale iz Remanzacca. Najprije je stigla Sara. Neki se mozda Sare sjecaju s VSA 93. godine? Bila je u grupi za meteore. Sad je zavrsila talijansku knjizevnost i trenutno je na posdoplomskom iz neke puste knjizevnosti 16.- 17. stoljeca. Nakon nje su stigli Luca i Antonio. Ekipa je bila kompletna.

Otici na put s puta, pokazalo se kao pogresan potez. Cak se i voznja u superbrzom ATR vlaku pokazala kao duga. Usput receno, bas je u gradu - usput, Bologni bio "Motor Show" pa je guzve bilo svugdje. Prema Bologni su isli i carter vlakovi, a i obicne su linije bile prepune.  

  Ipak, uz nekoliko presjedanja, neke klope "s nogu" i pet sati na putu stigosmo do Forli'-ja.

Sara, Giovanni, Luca, Antonio i ja na glavnom trgu Forlija .. cekajuci autobus .. i pazeci da nam ne "nestane" fotoaparat.

desetak minuta javnim prijevozom i eto nas na prostoru velesajma. Upad ekvivalent 15 DEM.
  Atmosfera tipicna i s ZG velesajma, pecenjare, guzva. Preskacemo odmah dio posvecen audio/video elektronici i muzici te idemo prema nekoliko pavilijona u kojima je smjestena smotra amaterske astronomije Italije te proizvodjaci i zastupnici astronomske i foto opreme.

Standovi astronomskih udruga Italije. Ipak treba navesti da nisu dosle sve udruge, jer kao i svugdije, postoje neslaganja unutar nacionalnog komiteta. Prezentirano je ipak bilo vise nego dovoljno za pokazati o kakvom se visokom nivou radi.

Neke su od udruga primjenile marketinski pristup privlacenja posjetitelje. Svi su demonstratori bile cure.

Bilo je i nesto samogradnji, ali nis posebno.

Trgovaca ove godine nije falilo! Godinama je nekoliko zastupnika drzalo bezobrazno visoke cijene, sto je rezultiralo eksplozijom nastanka malih firmi koje dilaju teleskope po 20% nizim cijenama.

Amaterska astronomija je u Italiji krenula ka potpuno automatiziranim teleskopima tipa Celestronovih "NEXTSTAR" modela. Naravno nije falilo nicega ... osim mozda temeljnih modela firme MARCON.

Bilo je i nezaobilazne prodaje meteorita i tektita ....

Giovanni je s urednikom Coelum-a (Neba) dogovarao clanak o otkricu extragalakticke nove.

Prodaje astronomskih knjiga na talijanskom i engleskom jeziku je bilo po svuda....

Najjeftiniji model dvogleda, vojni 24x100, kineske proizvodnje ~2000 DEM, bitno jeftinije nego u SAD 1500 US$!. Ja sam se uglavnom vrzmao oko binokulara, ali 12 000 DEM "tezak" Fujinon je bio samo nesto oko cega se oblizivati. RFT-i su jedno prokletstvo ako se njima zarazis .....

Giovani zamalo nije uzeo jedan polovni Celestron 11 s kompletnom montazom i encoderima za 6300 DEM.  Na kraju smo ga nagovarali da odustane, jer za kompletirati taj teleskop za SN search bi mu trebalo jios nekoliko tisuca DEM. Zavrsio sa nekoliko hypered negativa .... Sara i mi ostali s knjigama, prospektima i vizitkama .....

Povratak doma je bio avantura zbog stotine tisuca njih koji su blokirali Bolognu. Ceste su bile bune prometa, padala je kisa .... pusta romantika ...******.

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage