MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

Je li sve receno o nazivlju                                                   mjeseci koje srecemo u                                                    klalendarima?

[ 01.  rujna, 2000. - Visnjan]   Odgovor je: Definitivno ne! Iako je izaslo, u posljednig stotinjak godina podosta  tekstova koji se bave problematikom nazivlja  mjeseci u hrvatskom jeziku, ipak, nema kompletnog pregleda dok se neko ne uhvati da ozbiljno obradi i nazivlje hrvatskih regija.   Eto, upravo zalazimo u mjesec rujan, koji se u Istri jos naziva i "smokvenjak". Pogledamo li nazive  mjesece po redu naci cemo da  postoji jos  razlika: ..

 Pogled na visnjanski stari iz hlada smokve.

 1.) Antonscak
 2.) Sican
 3.) Marac
 4.) Avril
 5.) Maj
 6.) Pomajic
 7.) Zetvenjak
 8.) Angust
 9.)  Smokvenjak
10.) Miholscak
11.) Martinscak
12.) Prosunac

Rujan ili smokvenjak je mjesec u kojem se nalazi ravnodnevnica, Andromeda i Pegaz su visoko na nebu, a Orion vec viri s istocnog horizonta. Noci su vedre i ugodno hladne za ljubitelje neba. Za mnoge je to i najljepsi mjesec, mjesec kojim ulazimo u jesen i vrijeme kad priroda eksplodira svojim plodovima.

  To je svakako i mjesec smokava, nekad u prehrani toliko vaznih, da je u Istri cijeli mjesec po njima dobio i ime.

  Zadjemo li na trenutak u podrucje kojim vlada  g-astronomija, vidimo da to slovo "G"  koji oni imaju viska bitno mijenja sliku, svega pa i mjeseca smokvenjaka. Dakle preporucamo vam mali izlet u tom g-astronomskom pravcu.

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage