MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage
 

Nakon ljeta, tijekom kojeg nam je glavni posao bila edukacija, doslo je vrijeme da se krene s pripremama za astronomsku jesen.  Izvrsen je remont teleskopa, Mario Juric je dodao dosta novog koda na postojece programe, nabavljeno je nesto hardvera za racunala,  i zapocelo je testiranje sustava.

  Nakon nekoliko dana uskladjivanja krenula je i prva noc probnog snimanja neba, te  mjerenja polozaja malih planeta ili asteroida koji oko Sunca kruze po stazama koje se uglavnom nalaze izmedju staza planeta Marsa  i Jupitera . Oprema je radila dobro a i sreca nije bila po strani. Na jednoj od snimaka bilo je jedno tijelo viska, koje se kretalo medju zvjezdama. Nakon dva dana pracenja i slanja podataka u svjetski centar za mala tijela, koji se nalazi u SAD, stigla  je potvrda da se radi o dosad nepoznatom objektu, kamenoj gromadi promjera od nekoliko kilometara, koji ce u narednim godinama nositi privremeno ime K00Q00S, dok mu ne odredimo precizno stazu i smislimo mu ime ....

  Posao je zapoceo dobro, pa se nadamo da ce i nastavak biti slican ....
 

Kristina Klemencic i Mario Juric, posljednji su studenti koji su ovog ljeta dezurali na zvjezdarnici. Tijekom njihova boravka snimljeno je mnostvo probnih snimaka neba za potrebe ispitivanja nekih novih netoda rada. Tjekom jedne od sesija snimanja podrucja ekliptike, pronadjen je jos  jedan nepoznat asteroid.