MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

Released on January 02, 2000. Contact : Korado Korlevic

Y2K_bug, bestija ciji ugriz  izaziva nesanicu

 [ 02.sijecnja, 2000. -  Visnjan]   Nakon toliko iscekivanja dosla je Nova godina, 2000.,  sa svojom najavljivanom greskom u ispisu datuma na racunalima.

Iako su bile izvrsene pripreme da se bezbolno prijedje taj datum, ipak je i nas zakacio bug 2000-cite i to tamo di smo se najmanje nadali.

Kako se blizio taj kriticni datum, Marino Dusic i Mario Juric su instalirali "zakrpe" na sve programe i BIOS-e racunala koja su direktno zaduzena za nadzor mreze i komunikaciju s vanjskim svijetom.
  Nisu se ocekivali nikakvi ozbiljni problemi, pa se Mario vratio u Zagreb, a u Visnjanu se te novogodisnje noci  radilo kao i obicno.

   Sam prijelaz je izgledao normalno, datumi su svugdije dobro prikazivani osim u opisima slika koje je s teleskopa slala  CCD kamera. Mala greska velikog znacenja!

  Naime slike se sortiraju i spremaju prema vremenu snimanja na nekoliko mjesta, a prikazi i izracuni ovise o tom podatku. Nastavilo se sa snimanjem, ali se slike nisu mogle odmah obradjivati.

  Nakon desetak sati pisanja u novogodisnjoj noci-jutru Mario  je u daljinskom kontaktu s racunalima na zvjezdarnici napisao zakrpu koja rjesava taj problem dok se ne oglasi proizvodjac kamere.

  Ostali mali problemi po racunalima koja jos rade pod DOS-om, rjesavati ce se
u hodu tijekom godine jer datum u njihovu poslu nije bitan.

 

 

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage