MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

Released on January 04, 2000. Contact : Korado Korlevic

"Dobson brani Sarajevo"
-
vratio se doma

[ 05.sijecnja, 2000. -  Visnjan - Sarajevo]   Tijekom blagdanskih dana dozivjeli smo ugodno iznenadjenje. Posjetio  nas je ravnatelj ureda za medjunarodne odnose Hidrometeorološkog zavoda BiH, prijatelj i bivsi sarajevski astronom Muhamed Muminovic. Tom nam je prilikom vratio optiku naseg teleskopa, koja je koristena za nadzor vojnih polozaja koji su opsjedali Sarajevo.
   Izvlacenje nase optike iz instituta "Zrak", izrada teleskopa u napadnutom gradu bez struje, njegovo prebacivanje po gradu ...... (jos) ..... prica je za jednu drugu priliku.

Slika 1. Muhamed Muminovic (s lijeva) sa suprugom i Petar Radovan snimljeni u Visnjanu tijekom posjete.

Slika 2.   Nosac zrcala izradjen od prirucnog materijala, bez strojne obrade u gradu bez struje. Cetvrtasste cijevi bas i nije licio na teleskop.

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage
 

  Drago nam je bilo vidjeti Muhameda u dobru raspolozenju, a  i nasu optiku koju smo medju sobom zvali " Dobson brani Sarajevo", parafrazirajuci jedan, nekad veoma poznat film. Optiku i taj teleskop, koje smo rijetko spominjali medju sobom pazeci da se ne procuje da je Muhamed uspio sloziti u Sarajevu prvoklasan izvidjacki instrument kojim je bilo moguce  na nekoliko kilometara raspoznati covjeka iza maskirne mreze.
  Poznavajuci prioritet koji se stavlja na unistavanje izvidjackih polozaja,  strepili smo za prijatelja, a njegovo ranjavanje snajperskim  hitcem nije bio u svezi s radom na tom instrumentu.

  O drugom nasem teleskopu "Rusu", kojeg smo modificirali za terestricka opazanja i koji je koristen na polozajima oko Gospica, nemamo vec godinama nikakvih informacija.

  Vrijedno je i spomena da je "Zeiss" teleskop, Astronomskog drustva iz Sibenika, bio prvi teleskop koji je pokazao efikasnost astronomskih dalekozora u otkrivanju maskiranih neprijateljskih polozaja, te omogucio da se onesposobi raketna baterija koja je tukla po gradu i civilima u njemu.

 Slika 3. Na aluminijskom sloju se  itekako poznaju teski uvjeti kroz koje je ta optika prosla.