MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

Posjeta izlozbi spacescapes pri znanstvenom muzeju LIS u Grignano-u, Italia

[ 13. svibnja, 2000. -  Visnjan-Grignano] Zahvaljujuci pozivu kluba visnjanaca iz Trsta "la Comunita' di Visignano", organiziran je jednodnevni izlet astronomske sekcije ucenika OS Visnjan i podmladka zvjezdarnice u znanstveni muzej i izlozbeni prostor "Laboratorio dell' Imaginario Scientifico" u Grignano-u kraj Trsta. Tijekom pripreme puta ispostavilo se da postoje i sire mogucnosti suradnje, a kako je u blizini bajkovit dvorac Miramare, iskoristena je prilika da se ga se posjeti.

  Osim same izlozbe svemirskih peisaza nastalih tijekom NASA misija i rada najvecih teleskopa svijeta pri LIS-u postoji i stalni postav kao interaktivni znanstveni muzej i planetarij, koji je posebno odusevio.


slika 1.) U prizemlju tog hotela (koji je i dormitorij za polaznike cuvenog trscanskog Medjunarodnog centra za teoretsku fiziku),  smjestena je izlozbu "spacescapes". Bili su oni i u vecem prostoru u sred grada, ali je to druga prica o porastu vrijednosti nekretnina i edukaciji i znanosti ...
  Ipak, agilnost ekipe i podrska regije ce vjerojatno rezultirati izgradnjom posebnog obrazovnog centra blizu sredista Trsta.
 


slika 2.)  Prijenosni planetarij na napuhavanje americke firme "Space technologies" bio je za nas poseban dozivljaj, iako mi kvalitet slike nije kao kod fiksnih ...
   Takodjer ulazak u strukturu na napuhavanje i sjedenje na podu daju mu posebnu draz.

slika 3.)  Desetci interaktivnih pokusa sa svijetlom odusevili su "stare" i mlade i djelu postave "znanstvenog muzeja".

slika 4.)  Ultra -mega-cool  park Habzburgovaca kojeg posjeti vise od 1 000 000 turista godisnje, u neposrednoj je blizini znanstvenog muzeja. Tu je ujedno i park leptira, WWF-a organizacije za zastitu prirode.

slika 5.)  Dvorac Miramare smjesten na najljepsem polozaju Trscanskog zaljeva.  Princ Maksimilijan je znao odabrati polozaj dvorca, ali ne i kraljevstvo (Mexico)!  Unutrasnjost dvorca je u skladu s vremenom nastanka i bogatsktvom kraljevstva. U stvari tu raskos bi i bilo nemoguce opisati bez mnostva slika (a u unutrasnjosti je zabranjeno slikati).   Znanstveni muzej, park WWF-a, dvorac Miramare mogu biti povod za neku novu posjetu, mozda i uskoro, a mozda se dio izlozbe dovede i u Istru.

slika 6.)   Razgovor s Paolom Budinic-em, Losinjaninom i spiritusom movensom Centra za teorijsku fiziku. Prosao je osamdeset godina i jos rastura u menagementu tim institutom. Iako bi se moglo pomisliti da se u centru za teoretsku fiziku nema sto vidjeti, svatko se predomisli kad udje u BIBLIOTEKU!
  Tamo se nalazi najznacajnija biblioteka naslova iz fizike na Europskom kontinentu.

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage