MEDIA RELATIONS,
VISNJAN OBSERVATORY,
HR-52463 VISNJAN, CROATIA, TEL/FAX: +385 52 449 212
http://www.astro.hr
 

Polarna je svjetlost bila vidljiva i iz Hrvatske!
(AURORA BOREALIS) noc  06.- 07. 04. 2000.)

[ 07. travnja, 2000. -  Visnjan-Vinkovci-Porec-Kutina]   U tri se navrata nocas "Polarno svjetlo" vidjelo iz nasih krajeva. Promatrano sa Zvjezdarnice Visnjan to je polarno svijetlo osvjetljavalo nebo visoko nad sjevernim obzorom. Naizgled nebo je u tom smjeru "gorilo" dubokim crvenim svijetlom.  Spustanje polarnog svijetla tako daleko od pola, u ovom slucaju promatranog iz Hrvatske visoko nad Francuskom, Njemackom i Ceskom je veoma rijedak dogadjaj koji se vidja tek nekoliko puta u desetljecu. 

Slika 1. i 2.) Slike su snimljene dana 07.04.2000. godine; 1.) oko 03:00 sati, a 2.) oko  03:20 sati.  Film je "Konica" VX100 (100 ASA), Aparat je "Zenit 12S",  Otvor blende je bio 2 . Expozicija slike 1.) je oko 4 minute, 2.) oko 7 minuta. Zarisna daljina objektiva 50 mm. Snimke su nastale na lokaciji izmedju Vinkovaca i mjesta Nustar.

Snimio: Milan Karakas, mkarakas@vk.tel.hr

Slika 3.) Snimio: Edi Zuzic, Porec, edi@istra.com

POJASNJENJE:

     Zemljinu je Magnetosferu 06. travnja u 18:40 po nasem vremenu pogodio val jako naelektriziranih cestica izbacenih sa Sunca.  Udar koji je doozivilo zemljino magnetsko polje je bilo jedno od jacih ikad registriranih. U nekoliko sekundi je brzina "sunceva vjetra" narasla za fantasticnih 200 kilometara u sekundi.

Iznenadni porast pritiska na zemljino magnetsko polje, dovelo je do njegova iskrivljenja i ponistavanja u toj mjeri da se nekoliko satelita u geostacionarnim orbitama naslo bez zastite. Ocekuju se i stete te problemi sa kontrolom tih satelita. Udar je "napuhao" i zatalasao najvisi dio atmosfere poznat pod nazivom "ionosfera". To je rezultiralo poteskocama u radio komunikacijama na citavoj zemaljskoj kugli.
   Ovo sirenje atmosfere zapocelo je zahvacati satelite u nizim orbitama i ocekuju se problemi s njima u narednih nekoliko dana. Zbog pritiska na magnetsko polje Zemlje, doslo je i do velikog pomicanja magnetskih polova, a njihov ce se polozaj micati dok se ne smiri poremecaj, pa je upotreba magnetskih kompasa do daljnjeg onemogucena. U podrucjima iznad kojih te naelektrizirane cestice ulijecu u atmosferu moze doci i do indukcije struje u dalekovodima i velikih ostecenja distribucijske elektricne mreze, kao na primjeru iz Kanade, u ozujku  1989, kad je bez elektricne energije ostalo vise od sest milijuna stanovnika.

NEKI LINKOVI:
http://climate.gi.alaska.edu/Curtis/curtis.html
http://www.intellicast.com/Star/World/UnitedStates/AuroraForecast/
http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/
 

BACK to news

BACK to Visnjan Observatory homepage