Welcome to Visnjan Observatory Web Pages, where you'll find the information on the Observatory's activities and other related sites.

Hrvatske stranice

 Activities: There are two main groups of activities going on at Visnjan Observatory.
  The main activity is the educational efort,  followed by a couple of scientific projects.
    Also there are some special activities and annual events.
  Choose one of the following links to find out more

Education:
VSA '99.
WLab and VONEOF
The astronomical nights
Publications

Scientific projects:

AC astrometry
Meteors
Automatic telescope

Spaceguard HR

About us
Links
Old pages
Visnjan homepage

Private

HOME

MPC #120

ul. Istarska 5,  HR-52463 Višnjan, Croatia, tel/fax: +385 52 449 212,  l=13 43'34",  j=45 16'39" ,  h=246.5m

NEWS RELEASES:       2000.


Y2K_bug, bestija ciji ugriz izaziva nesanicu

 [ 02.sijecnja, 2000. -  Visnjan]   Nakon toliko iscekivanja dosla je Nova godina, 2000.,  sa svojom najavljivanom greskom u ispisu datuma na racunalima.
Iako su bile izvrsene pripreme da se bezbolno prijedje taj datum, ipak je i nas zakacio bug 2000-cite i to tamo di smo se najmanje nadali ....
(jos).

"Dobson brani Sarajevo"  - vratio se doma

       [ 05.sijecnja, 2000. -  Visnjan - Sarajevo]   Tijekom blagdanskih dana dozivjeli smo ugodno iznenadjenje. Posjetio  nas je ravnatelj ureda za medjunarodne odnose Hidrometeorološkog zavoda BiH, prijatelj i bivsi sarajevski astronom Muhamed Muminovic. Tom nam je prilikom vratio optiku naseg teleskopa (promjera 330 mm / f4.5), koja je koristena za nadzor vojnih polozaja opsjedatelja  Sarajeva tjekom rata u Bosni i Hercegovini.        

 Izvlacenje nase optike iz instituta "Zrak", izrada teleskopa u napadnutom i opsjedanom gradu bez struje, njegovo prebacivanje na polozaje ...... (jos) ..

Messierov maraton,  Visnjan-Rusnjak, 24./25.03.2000
 Oblacno, mokro, ipak prilika za druzenje astronoma amatera

     [ 24./25. ozujka, 2000. -  Visnjan-Rusnjak ]   Ima jedan period u godini, kraj ozujka i  pocetak travnja, kad se teoretski moze u jednoj noci vidjeti sve Mesijerove objekte.  To je bio povod da se prije pet godina pokrene astronomsko druzenje, s tim nazivom, tijekom kojeg se organizira i natjecanje u vidjenom broju mesierovih objekata.. Period je svakako jedan od najnepovoljnijih u godini, sto zbog niskih temperatura, sto zbog povecane ....... (jos) ...

Izasla je  "ASTRONOMSKA POCETNICA",  za najmladji skolski uzrast

[ 29.veljaca, 2000. -  Kutina ]  U Kutini, u organizaciji nakladnika "PROFIL" i autora, Dragice Varat i Zeljka Andreica, odrzala se prezenzacija jednog, za nase prilike, neobicnog udzbenika. Sljede prezentacije u  Visnjanu i Zagrebu. 
    Ima vec dvadesetak godina da se stalno spominje potreba za jednom astronomskom pocetnicom na hrvatskom jeziku. Sad je   ... (jos) ...

 Novootkriveni komet P/1999WJ7  (KORLEVIC) , jedna netipicna repatica

[ 19. veljace, 2000. -  Harvard]  Brian G. Marsden  i  Daniel W. E. Green,  matematicari pri Minor Planet  Centaru i specijalisti za komete, objavili su astronomski telegram IAUC 7368: 
 
http://cfa-www.harvard.edu/iauc/07300/07368.html
i parametre orbite u elektronickom cirkularnom pismu:  
http://cfa-www.harvard.edu/mpec/K00/K00D08.html 
Za novi komet otkriven sa Zvjezdarnice Visnjan koji je dobio ime P/1999WJ7 (KORLEVIC).    
... (jos) ...

 NOCNO NEBO NAD LIBURNIOM - dobri ljudi i jedna sjetna prica

    
    [ 17.veljaca, 2000. -  Opatija]   U organizaciji Katedre Cakavskog sabora, Opatija i  Zvjezdarnice Visnjan, u prekrasnom opatijskom zdanju "Zora", odrzano je javno predavanje na temu: NOCNO NEBO NAD LIBURNIOM. Zapocelo je knjizevnim uvodom domacina, pa  se proteglo kroz dva sata uz mnostvo pitanja publike. Ovako lijep naslov teme, nazalost ispunio je sjetom predavca, jer nocno nebo nad  Liburniom (Kvarnerom) prakticki vise ne postoji    .
.. (jos) ...

SUMMER ACTIVITIES

OLD  RELEASES:1999

Polarna je svjetlost bila vidljiva i iz Hrvatske!
(AURORA BOREALIS) noc  06.- 07. 04. 2000.)

[ 07. travnja, 2000. -  Visnjan-Vinkovci]  U tri se navrata nocas "Polarno svjetlo" vidjelo iz nasih krajeva. Promatrano sa Zvjezdarnice Visnjan te snimano iz Vinkovaca, to je polarno svijetlo osvjetljavalo nebo visoko nad sjevernim obzorom. Naizgled nebo  je u tom smjeru "gorilo" dubokim crvenim svijetlom.  Spustanje polarnog svijetla tako daleko od pola, u ovom slucaju promatranog iz Hrvatske visoko nad Francuskom, Njemackom i Ceskom je  ...(jos) .....

Predstavnici Zupanije Istarske posjetili zvjezdarnicu  - opovrgnuti tendenciozni napisi u tisku -

[ 06. travnja, 2000. -  Visnjan] "Zvjezdarnica je dosad imala materijalnu i  moralnu podrsku od strane Zupanije Istarske i ta ce se podrska pruzati i nadalje". Ovo bi mogla biti temeljna poruka sa susreta zupanijskih i opcinskih duznosnika te predstavnika zvjezdarnice i medija.      
Kroz prezentacije: Predsjednika Zupanije Istarske, Damira Kaina, Nacelnika Opcine Visnjan, Antuna Hrvatina te predstavnika Zvjezdarnice Visnjan, Korada Korlevica,  rezimiralo se nekoliko izuzetno uspjesnih godina suradnje. Prezentirani rezultati iz 1999. godine,  koji su  ...... (jos) .

Posjeta izlozbi "spacescapes" pri znanstvenom muzeju LIS u Grignano-u, Italia

[ 13. svibnja, 2000. -  Visnjan-Grignano] Zahvaljujuci pozivu kluba visnjanaca iz Trsta "la Comunita' di Visignano", organiziran je jednodnevni izlet astronomske sekcije ucenika OS Visnjan i podmladka zvjezdarnice u znanstveni muzej i izlozbeni prostor "Laboratorio dell' Imaginario Scientifico" u Grignano-u kraj Trsta. Tijekom pripreme puta ispostavilo se da postoje i sire mogucnosti suradnje, a kako je u blizini bajkovit dvorac  ...(jos...) ...

GIA - 17.06.2000. FRASSO SABINO (Italy)

[ 17. June, 2000. -  Frasso Sabino (Italy)]
    Few images from the "Gruppo Italiano Astrometristi"
 gathering at the Frasso Sabino observatory near Rome
 (Italy) .
    Asteroid and comets astrometry, the future for these: " Change or disappear" situation was analyzed.

Frasso Sabino, a village from the fairy tales (or fantasy
stories if somebody prefers) in the middle of Italy was the .  ...... (more) ...

ZAVRSIO JE ALPE-ADRIA ASTROFEST!

 [ Visnjan-Rusnjak,  23.-25. lipnja, 2000 ] Na Rusnjaku, brdu u centralnoj Istri odrzano je dvodnevno druzenje zaljubljenika nocnog neba i vlasnika teleskopa. Prvi takav AstroFest kod nas nastao je na tradiciji susreta Messier maraton, koji se vec sest godina odrzavaju pri Zvjezdarnici Visnjan.
   Bez obzira na susno razdoblje bio je "mokar"! Ipak u periodima bez kise mogli su natjecatelji odrzati opazanje mesierovih objekata a publika koja je dosla na Rusnjak pogledati neke od dragulja ljetnog neba. Odzano je niz predavanja i demonstracija izrade optike. Vjekoslav Babic  je pobjednik Messierova maratona 2000-te godine i bit ce ujedno i glavni sudac za 2001 godinu. . ...... jos) .....

Povecana brzina pristupa na www.astro.hr.

 [ Visnjan, 26. lipnja, 2000 ] Zahvaljujući novom CARNet - ovom linku sad otpadaju sve dosadasnje prituzbe da je pristup ovim stranicama spor (iz Hrvatske)!  Poboljsanje linije je doslo bas u pravi cas,  jer bi nas broj posjeta koji je sad zapoceo prema stranicama "Suncanje u sigurnosti - UV index" vjerojatnobi ih bio blokirao.

Visnjan School of Astronomy -
  summer workshop 2000


[ Visnjan- from 27 of July, till 04 of August ]
It's supposed to be held the summer workshop "The Visnjan School of Astronomy" -  VSA.  It represents a continuing experiment in an  attempt to merge science and the education of young's, without the usual stress exercised in ordinary education.
   Created in the Visnjan Observatory, VSA represents the result of many years' work of its organizers and founders. Eleven years till now VSA has been combining scientific work with learning, and throughout the years it has followed many scientific moments (for example, in 1994 VSA followed the collision of the fragments of Schomaker-Levy 9).  These year, is the year of the comet C/1999 S4 (LINEAR) and Aquarid meteors.
PROGRAM, LECTURES, PROJECTS, EXCURSION, APPLICATION FORM  and more on this link... .

WWW.ASTRO.HR on VIDI Top 100 HR WWW PAGES 2000!

                 [ Zagreb, 06. srpnja, 2000 ] U organizaciji casopisa VIDI i pod sponzorstvom vodecih hrvatskih medijskih kuca, pokrenut je izbor za najbolje Hrvatske Web stranice na nacionalnoj razini. Pohvale i odabir nasih stranica nas je obradovao, ali nas to sad i obavezuje da  ... (jos) ....
   

UPT-ev "Zeleni tjedan"  i astronomske radionice

[ 25. lipnj - 05. srpnja, 2000. - Visnjan - Camporosso -  Tarvisio]   UPT iz Trsta vec tridesetak godina organizira za ucenike talijanskih skola Istre i Kvarnera ljetne kampove u planinama sjeverne Italije. Preko Zajednice Talijana "Silvio Fortuna" iz Visnjana uspostavljena je prije pet godina  suradnja Zvjezdarnice Visnjan i UPT-a oko astronomskih radionica na tim kampovima. I ove je godine u mjestima Camporosso i Tarvisio isla serija  predavanja i radionica za ucenike na tim kampovima. Veliko je iznenadjenje  bilo jedno vecernje predavanje  u Tarvisiu  na koje su dosli brojni mjestani, i ostalo se uz pitanja satima ... (jos) .... 

Posjet ministra znanosti i tehnologije Zvjezdarnici Visnjan.

[ 15. srpnja, 2000. - Visnjan]
   Nakon serije lijepih rezultata na podrucju rada sa znanstvenim podmladkom i astrometriji malih tijela,  zvjezdarnicu je posjetio ministar znanosti i tehnologije sa pratnjom . Bila je to prilika da se prezentira rad i buduci planovi zvjezdarnice, te ispita mogucnost da se poveca udio ministarstva u podrsci nasih znanstvenih i tehnoloskih projekata.
  Tom se prilikom posjetilo i lokaciju buduce zvjezdarnice na brdu Tican.

Zapoceli su eksperimenti s posebnim oblikom interaktivnih vijesti na adresi:  news.astro.hr

  [ 15. kolovoza, 2000. - Visnjan]   Kako se radi o ekspirementalnom projektu u kojem se ocjenjuje interaktivnost, svaki komentar, slanje vijesti, direktno javljanje ili ocjenjivanje je vise nego dobrodoslo!  Dakle, osjecate li da i vi imate sto reci o onome sto se zbiva u astronomiji i srodnim znanostima, cekamo vas  na:
 
http://news.astro.hr

Posjetila nas je ekipa zvjezdarnice Vlasim

Nakon prvih kontakata iz 1999. godine tijekom potpune pomrcine Sunca koju smo zajedno promatrali iz Madjarske, nastavak kontakata je doveo do susreta u Visnjanu.
..... (jos) ....

Blokiran osmatracki rad zvjezdarnice zbog velikog broja turistickih posjeta

[ 12.  kolovoza, 2000. - Visnjan]
   Nakon zavrsetka Visnjanske skole astronomije, ocekivao se pocetak promatrackih aktivnosti, ali je sve stalo zbog brojnih posjetitelja, koji su htjeli posjetiti Zvjezdarnicu.

Kako nakon VSA vise nema studenata koji bi posjete turista primali, a pri Turistickoj zajednici Istarske Zupanije  nije nadjen interes da podrzi takvu aktivnost,  kako ne  zelimo nikoga odbijati. Zvjezdarnica prelazi u potpuno nocni rezim rada.

Broj virtualnih posjeta Internetom popeo se na 3000 dnevno, i tu nema ogranicenja, dobrodosli!

G. Sostero, jedan od voditelja VSA otkrio Nova-u zvijezdu u Andromedinoj galaksiji

[Remanzacco - Višnjan, 01.11.2000.]  Giovanni Sostero  (voditelj grupe za ", Supernova star search and photometry " pri VSA)  i Luca Donato, oboje iz Remanzacco Observatory, Italija, otkrili su potencijalnu Nova-u, tijekom patrolnog snimanja Andromedine galaksije. Da je mozda tamo neceg interesantnog zapazili su vec 22.10. kao objekt 17.6m na snimkama njihove 30 cm  Baker-Schmidt kamere. .. . (jos ) ....

Snimak te zvijezde napravljen iz Visnjana 2000.11.01. tijekom njena pada sijaja.

  100 dana "news.astro.hr"

[ Višnjan, 06.11.2000.]  Prije 100 dana,  tijekom  Višnjanske škole astronomije 2000 započelo se stavljati vijesti na news.astro.hr
da bi se došlo do 157 objavljene vijesti ovih dana. Pogledavši unatrag, proizveli smo knjigu sa prosjekom od 1.5 vijesti dnevno!  U cijelom su se  tom poslu  posebno istakli Marina Brozović (49 članaka), Dejan Vinković (41 članak)  te Mario Jurić prilagođivanjem matrice Slashdota i baze te ostalog potrebnog da takav  interaktivni web site radi  Bilo je i dosta prijedloga kako sve skupa poboljšavati, ali to će ovisiti o  interesu korisnika tih stranica.  Korisnika kojih ima sve vise, a neki su nam i napisali da nas koriste kao  
... (još) ...

Posjeta delegacije Grada Rijeke i AAD Rijeka

Dio delegacije koji se okupio za zajednicko slikanje. Ostatak je ili iza fotoaparata ili se izgubio negdje unaokolo po zvjezdarnici.

[ 21.  studenog, 2000. - Visnjan]    Tijekom priprema za dovrsetak poslova oko zvjezdarnice na Vezici, u posjetu nasoj zvjezdarnici dosla je delegacija Grada Rijeke i Akademskog astronomskog  drustva "Rijeka".

Cilj posjete je bilo upoznavanje s problematikom vodjenja zvjezdarnice te istrazivanju nacina buduce suradnje.
  Kako je svima edukacija prvi cilj, prilike za zajednicke nastupe nece faliti.
  Do sredine 2001, trebao bi u novoj, rijeckoj zvjezdarnici proraditi Meade teleskop promjera objektiva  16".

Leonidi - 2000
Konacno!!!

[ 16. - 18.  studenog, 2000. - Visnjan]   Nakon nekoliko dana cekanja da se nebo razvedri, oblaci su se raskidali na nekih pola sata pred pocetak "vatrometa". Aktivnost je bila znacajno veca od ocekivane, bilo je takodjer puno izuzetno sjajnih meteora, pa je noc podsjecala na "noc vatrenih kugli 1998. godine".
   Kako izgleda, zbog spektakularnosti pojave Leonidi  izazivaju "ovisnost", pa nas se ponovno dosta naslo u  Visnjanu u iscekivanju, a atmosferu se moze osjetiti kroz
  ...(jos) ....

"Visnjanska School of Astronomy 2000" has ended !

  After months of preparations, VSA 2000 finally took place.
  We are more than delighted with both the scientific and educational aspects of the results achieved, and are already looking forward towards VSA2001 with multiple novelties planned for it.
  During this year's VSA a number of  CCD images were taken, followed by measurements of objects of interest (asteroids, comets, supernovae, variables). Also, a 7km sized asteroid was discovered by the school participants, while the meteor group checked for a new radiant in Cygnus.       
... (read more)  ....

Zvjezdarnica Visnjan na "Danima udruga"

[ 8.-10. prosinca, 2000. - Zagreb]   
S prezentacijom edukacijskih aktivnosti, posebno VSA, na "Danima udruga" pri Zagrebackom Velesajmu, Zvjezdarnica Visnjan je bila zastupljena medju 200 tinjak programa koje je Vlada RH financirala u drustvenom podrucju.

Nov prirucnik u WEB biblioteci Zvjezdarnice Visnjan

[ 18. prosinca, 2000. - Visnjan]   
 Vrijeme je darivanja, a Zeljko Andreic daruje sve pocetnike u astrofotografiji s prirucnikom. Ne bilo kakvim, vec prirucnikom koji objasnjava kako se s 1 kunom (a moze i bez nje) napraviti mehanizam za pracenje rotacije Zemlje i omoguciti  vam da snimate nocno nebo.

Slika Mlijecnog puta, napravljena prije nekoliko godina s tom "spravom".

OSTALO U BIBLIOTECI

MALA OPAZACKA ASTRONOMIJA
Zeljka Andreica online!

Ljubaznoscu autora "Male opazacke astronomije" Zeljka Andreica, cijela je njegova knjiga dostupna na Internetu!
   Za pocetnika u astronomiji to je knjiga, na hrvatskom jeziku, koju treba "proci".  Knjiga je jedna od prvih u nasoj virtualnoj biblioteci
  "Visnjan Observatoy Web Library"

  Obiljezeno 200 godina otkrica Ceresa

 [ 02. sijecnja, 2001. - Visnjan]   Prve noci po zacetku 1801, otkrio je Giuseppe Piazzi zvijezdu koja nije spadala u dio neba  koji je mapirao. Ubrzo je vidio da se objekt mice. .... (jos) ...

Ta je dvjesto godisnjica obiljezena na Zvjezdarnici Visnjan, radno, opazanjem...

Christmas comet of the year 2000
C/1999 T1 (McNaught-Hartley)

Image taken with the telescope  NR-407, Visnjan Observatory,  23.12.2000, 05 UT

OLD  RELEASES